De eerste graad is een oriënterende graad en wijst je de weg naar je latere studieloopbaan. De keuze die in het eerste jaar moet maken is eerder beperkt. We willen samen met jou én je ouders ontdekken wie je bent en hoe je best studeert. Ben je een denker of eerder een doener? Wat vind jij interessant om te leren? Waarover wil je graag meer weten? Je ontdekt en je ontwikkelt je interesses en talenten.
In het eerste leerjaar A krijg je de tijd om de overgang te maken van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs. Een gemeenschappelijke basisvorming van 27 lesuren én 5 keuze-uren zorgen ervoor dat het eerste leerjaar A een echte wegwijzer is. De inhoud van de gemeenschappelijke vakken en de werkboeken zijn uiteraard hetzelfde in alle klassen. Wel zijn er verschillen in aanpak, tempo en verwerking van de leerstof. We vinden het belangrijk dat je de aanpak vindt die voor jou het meest geschikt is.
Je verwerkt vlot de basisleerstof. Je hebt een brede interesse en je zet je graag in. Je kan soms al zelfstandig aan de slag gaan en je bent leergierig. Je maakt graag moeilijkere oefeningen. Je hebt niet zoveel sturing nodig bij het maken van opdrachten. Dan kies je voor 1A met een ABSTRACTE AANPAK.
Je voelt je beter in een kleinere klasgroep. Je oefent graag samen met de leerkracht. Je hebt liever iets meer ondersteuning bij het maken van opdrachten. Je hebt meer tijd nodig om de basisleerstof te verwerken. Dan kies je voor 1A met een CONCRETE AANPAK.
Naast de basisvorming op je eigen tempo aan de slag gaan met Frans, Nederlands en wiskunde? Dat kan tijdens 2 trajecturen per week*. Heb je nood aan extra ondersteuning om de basisleerstof van Frans, Nederlands of wiskunde in te oefenen? Dan ga je in het traject remediëren. Ben je klaar om een stapje verder te gaan dan de basisleerstof? Dan kan je in het traject gaan verdiepen en verbreden. Daarnaast zal je op deze manier nog sterker kunnen groeien in zelfstandig en zelfsturend werken.
*de leerlingen die de uitdaging klassieke talen kiezen, remediëren en verdiepen tijdens de lessen van de basisvorming.
Je bent misschien wel bedreven in YouTube en Social media, maar écht werken met een computer en handig gebruik maken van software en apps is niet altijd vanzelfsprekend. Digitale vaardigheden zijn niet meer weg te denken uit ons leven en werk. Op onze school ontwikkel je op een positieve manier je digitale vaardigheden. Je groeit in je zelfstandig leren en werken in een ICT-leeromgeving. Ook in de klas leren we de laptop inzetten in je leerproces en ontdek je dat ICT kan helpen om eigen ideeën creatief vorm te geven, om informatie op te zoeken, te verwerken en te bewaren. Je kan je digitale skills ook gebruiken om informatie aan anderen voor te stellen en te communiceren met elkaar. Je leert de basisvaardigheden die je in de andere lessen of de uitdagingen zal toepassen.
Je kiest twee uitdagingen uit een brede waaier: creatief met cultuur, economie en communicatie, natuur, sport en gezondheid, STEM, wij in de maatschappij. Met elk van die uitdagingen ga je gedurende één semester twee uur per week aan de slag. Verschillende werkvormen komen aan bod: onderzoekend werken, op locatie, een presentatie geven, groepsprojecten…
Als je kiest voor de uitdaging klassieke talen, dan is dit jouw uitdaging voor het hele schooljaar en dat vier uur per week. Je zal dan in de klas zitten samen met andere leerlingen die klassieke talen gekozen hebben. Let wel: de uitdaging klassieke talen kan je enkel kiezen als je ook voor de abstracte aanpak kiest.
Als je kiest voor STEM2, dan is dat jouw uitdaging voor het hele schooljaar, twee uur per week en je zal dan in een STEM2-klas zitten, samen met andere leerlingen die deze uitdaging gekozen hebben.
Talen zijn vensters naar andere culturen en helpen je op weg in de wereld. Wist je dat Spaans de op één na meest gesproken taal is? Ga je graag een extra uitdaging aan, dan kan je kiezen voor één uur Spaans per week, bovenop je 32 lesuren.
Kies jij voor klassieke talen maar wil je ook kennismaken met STEM? Dat kan tijdens een extra uitdaging (diverse STEM-modules), één uur per week, bovenop je 32 lesuren.