1A Abstracte en concrete aanpak

1ste
jaar
1ste
jaar
Artistieke vorming
1
2
Geschiedenis
1
1
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
Mens & samenleving
1
1
Engels
1
1
Frans
4
4
Aardrijkskunde
2
2
Natuurwetenschappen
2
2
Techniek
2
2
Nederlands
4
4
Wiskunde
4
4
Wiskunde differentiatie
0
1
Computerwijzer
1
1
Taallab/leeratelier
1
1
Klassieke talen
4
0
STEM of Op verkenning
0
2

Een oriënterende eerste graad

De eerste graad is een oriënterende graad en wijst je de weg naar je latere studieloopbaan. De keuze die in het eerste jaar moet maken is eerder beperkt.  We willen samen met jou én je ouders ontdekken wie je bent en hoe je best studeert.  Ben je een denker of eerder een doener? Wat vind jij interessant om te leren? Waarover wil je graag meer weten? Je ontdekt en je ontwikkelt je interesses en talenten.

In het eerste leerjaar A krijg je de tijd om de overgang te maken van het basisonderwijs naar het secundair onderwijs. De gemeenschappelijke basisvorming zorgt ervoor dat het eerste leerjaar A een echte wegwijzer is. De inhoud van de gemeenschappelijke vakken en de werkboeken zijn uiteraard hetzelfde in alle klassen. Wel zijn er verschillen in aanpak, tempo en verwerking van de leerstof.  We vinden het belangrijk dat je de aanpak vindt die voor jou het meest geschikt is.

Kies je voor een abstracte of een concrete aanpak?

Je verwerkt vlot de basisleerstof. Je hebt een brede interesse en je zet je graag in. Je kan soms al zelfstandig aan de slag gaan en je bent leergierig. Je maakt graag moeilijkere oefeningen. Je hebt niet zoveel sturing nodig bij het maken van opdrachten. Dan kies je voor 1A met een ABSTRACTE AANPAK.

Je voelt je beter in een kleinere klasgroep. Je oefent graag samen met de leerkracht. Je hebt liever iets meer ondersteuning bij het maken van opdrachten. Je hebt meer tijd nodig om de basisleerstof te verwerken. Dan kies je voor 1A met een CONCRETE AANPAK.

Welke studiegroep?

Als je kiest voor KLASSIEKE TALEN dan kies je sowieso voor de abstracte aanpak. In deze studiegroep ga je 4 uur per week aan de slag met het vak Latijn. Anders dan bij de studiegroepen STEM en Op verkenning heb j 1 uur artistieke vorming per week en je leerkracht neemt de differentiatie wiskunde binnen de de 4 uur wiskunde per week op.  Voor het keuzevak Klassieke talen zal je toetsmomenten en examens hebben om te kijken in welke mate je de leerstof beheerst.

Je kan zowel in de abstracte als de concrete aanpak voor STEM kiezen. In deze studiegroep leg je 2 uur per week de focus op projecten die de kennis van wiskunde, wetenschappen, technologieën en engineering combineren. Binnen het STEM-domein vind je een waaier aan mogelijkheden. Tijdens de STEM-projecten ontdek je dan of en met welke focus je daar verder voor wil kiezen.

Ook de studiegroep OP VERKENNING kan je kiezen in de abstracte en de concrete aanpak. Je doorloopt 4 modules (Economie & communicatie, Natuur & wetenschappen, Sport & gezondheid, Wij in de maatschappij). Elke module neemt je mee op verkenning en duurt ongeveer 8 lesweken.

Taallab

Tijdens het taallab ga je je woord- en tekstbegrip versterken. Je leerkracht Nederlands wordt je taalcoach en gaat me jou aan de slag, zodat je stappen kan zetten in je begrijpend lezen. Elk vak is een taalvak en daarom is het zo belangrijk om je woordenschat uit te breiden en je Nederlandse taal te verrijken.

Leeratelier

Het leeratelier helpt je om inzicht te krijgen in hoe je de leerstof en de opdrachten het best aanpakt. Hoe werkt je brein en hoe kan je daar impact op hebben? Je leert nadenken over wat je doet, kijken of dat goed gaat en je studiegedrag bijstellen als dat nodig is. We gaan samen met jou de executieve functies (planning en organisatie, aandacht volhouden, doelgericht doorzetten…) bespreken die het mogelijk gaan maken voor je om grip te krijgen op je eigen studiemethode.

Computerwijzer

Je bent misschien wel bedreven in YouTube en Social media, maar écht werken met een computer en handig gebruik maken van software en apps is niet altijd vanzelfsprekend. Digitale vaardigheden zijn niet meer weg te denken uit ons leven en werk. Op onze school ontwikkel je op een positieve manier je digitale vaardigheden. Je groeit in je zelfstandig leren en werken in een ICT-leeromgeving. Ook in de klas leren we de laptop inzetten in je leerproces en ontdek je dat ICT kan helpen om eigen ideeën creatief vorm te geven, om informatie op te zoeken, te verwerken en te bewaren. Je kan je digitale skills ook gebruiken om informatie aan anderen voor te stellen en te communiceren met elkaar. Je leert de basisvaardigheden die je in de andere lessen of de uitdagingen  zal toepassen.

Wiskunde differentiatie

Tijdens wiskunde differentiatie ga je op eigen tempo aan de slag met wiskunde. Heb je nood aan extra ondersteuning om de basisleerstof in te oefenen? Dan ga je remediëren. Ben je klaar om een stapje verder te gaan dan de basisleerstof? Dan kan je verdiepen of verbreden. Daarnaast zal je op deze manier nog sterker kunnen groeien in zelfstandig en zelfsturend werken.

De leerlingen die klassieke talen kiezen, remediëren en verdiepen tijdens de lessen van de basisvorming wiskunde.

Extra uitdaging?

Talen zijn vensters naar andere culturen en helpen je op weg in de wereld. Wist je dat Spaans de op één na meest gesproken taal is? Ga je graag een extra uitdaging aan, dan kan je kiezen voor één uur Spaans per week, bovenop je 32 lesuren.

Kies jij voor klassieke talen of Op verkenning maar wil je ook kennismaken met STEM? Dat kan tijdens  een extra uitdaging (diverse STEM-modules), één uur per week, bovenop je 32 lesuren.

Jij kiest voor het eerste leerjaar A
Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt
Winterstraat 12
3740 Bilzen
© 2024 Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt - Alle rechten voorbehouden
website door Webmatic