Elektromechanische technieken

3de
jaar
4de
jaar
Algemene vorming
Aardrijkskunde
1
1
Engels
2
2
Frans
2
2
Geschiedenis
1
1
Godsdienst
2
2
ICT
1
1
LO
2
2
Natuurwetenschappen (biologie en chemie)
1
1
Nederlands
4
4
Professioneel functioneren
1
0
Specifieke vorming
Elektromechanische technieken
13
Elektriciteit
2
Elektromechanische projecten
4
Mechanica
2
Technische vaardigheden
4
Wiskunde
3
3
Dubbele finaliteit

Iets voor jou?

Heb je talent voor techniek en een grote interesse voor technologische toepassingen? Ga je graag zelfstandig en praktisch aan de slag in uitdagende projecten en ben je nieuwsgierig naar vernieuwende technologieën? Wil je je graag voorbereiden op hogere studies maar tegelijkertijd ook al beroepscompetenties aanleren dan is elektromechanische technieken iets voor jou. Als je kiest voor deze studierichting , dan kies je voor een gezonde combinatie van theorie en toepassingen van die theorie in praktische projecten.

Wat leer je?

Elektromechanische technieken is een technisch-theoretisch en praktische richting in de dubbele finaliteit. Je ontwikkelt op een onderzoekende en probleemoplossende wijze inzichten in:

  • Elektriciteit – elektronica: Realiseren van elektrische schakelingen en uitvoeren van metingen en berekeningen.  (Wet van ohm, wet van Pouillet…) Wat is elektromagnetisme en inductie? Hoe ontstaat een magnetisch veld? …
  • Mechanica: Je bestudeert de wetten van Newton,(kracht, snelheid, actie-en reactie…) Je verdiept je in de bewegingsleer (rechtlijnige beweging, veranderlijke beweging…) …
  • Thermodynamica: Je onderzoekt het begrip druk (hydrostatische druk, atmosferische druk, …) alsook thermische energie (warmte, geleiding, stroming/convectie…) …

Je leert denken in functie van een proces en je wordt technologisch vaardig in:

  • Programmeerbare sturingen: Je gaat aan de slag met echte programmeertaal en leert zo verschillende systemen aansturen.
  • Elektropneumatica: Je realiseert een aandrijftechniek die gebruik maakt van De perslucht zorgt voor beweging van cilinders en motoren. Hierbij leer je industriële processen automatiseren.
  • Montage- en demontage technieken: Je leert verschillende verbindingstechnieken(zoals solderen, lijmen, persverbinding, losneembare verbindingen,…) en gaat aan de slag met tal van overbrengingsmechanismen.

Er gaat veel aandacht naar Projectmatig werken binnen een STEM-context. Hierbij ga je aan de slag met onderzoeks- en ontwerptechnieken, zo leer je werken en denken als een technicus. Wiskunde is zoals in iedere technische richting een belangrijk onderdeel.

Professioneel functioneren: hierbij gaan we aan de slag met leren leren en helpen we je groeien in je sociale vaardigheden.

Toekomstmogelijkheden?

Na deze tweede oriënterende graad, beslis je in welk studiegebied je verdere interesses liggen. Je moet een keuze gaan maken tussen de studierichtingen die in de derde graad zullen worden aangeboden. Voor onze school zijn dat de studierichtingen Elektrotechnieken, Industriële ICT, Koel- en warmtetechnieken.

De studierichting die je in de derde graad kiest bepaalt het domein waarin je als professionele bachelor of als technicus aan de slag gaat. Je kiest dus zelf of je nog gaat verder studeren of dat je onmiddellijk aan de slag gaat op de werkvloer.

Warm, innovatief, kwaliteitsvol
There are no headings in this document.
Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt
Winterstraat 12
3740 Bilzen
© 2023 Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt - Alle rechten voorbehouden
website door Webmatic