Elektromechanische technieken

3de
jaar
4de
jaar
Algemene vorming
Aardrijkskunde
1
1
Engels
2
2
Frans
2
2
Geschiedenis
1
1
Godsdienst
2
2
ICT
1
1
LO
2
2
M'ij (blik op mijn wereld)
1
1
Natuurwetenschappen (biologie en chemie)
1
1
Nederlands
4
4
Specifieke vorming
Elektromechanische technieken
11
11
- Elektriciteit
- Elektromechanische projecten
- Mechanica
Wiskunde
3
3
Wiskunde differentiatie
1
1
Dubbele finaliteit

Iets voor jou?

Heb je talent voor techniek en zijn technologische toepassingen jouw ding?
Weet je van aanpakken, hou je van praktisch werken en ben je nieuwsgierig naar technologieën die onze leefwereld vernieuwen? Bereid je je voor op hogere studies maar wil je tegelijk ook al beroepscompetenties aanleren?
Kijk je uit naar een combinatie van theorie en toepassingen in praktische projecten?
Dan is de studierichting Elektromechanische technieken echt iets voor jou!

Wat leer je?

Elektromechanische technieken is een technisch-theoretische en praktische richting in de dubbele finaliteit.
Je ontwikkelt op een onderzoekende en probleemoplossende wijze inzichten in:

  • Elektriciteit-elektronica: je onderzoekt o.a. elektrische schakelingen en voert metingen en berekeningen uit. Je leert wat elektromagnetisme en inductie zijn, hoe een magnetisch veld ontstaat…
  • Mechanica: je bestudeert de wetten van Newton (kracht, snelheid, actie en reactie…). Je verdiept je in de bewegingsleer (rechtlijnige beweging, veranderlijke beweging, …)
  • Thermodynamica: je onderzoekt het begrip druk (hydrostatische druk, atmosferische druk …) en thermische energie (warmte, geleiding, stroming/convectie…) …
  • Ondersteunende technieken: je gebruikt hier allerhande software die je nodig hebt om 3D-tekeningen te maken (o.a. Inventor), de lasercutter en de 3D-printer te laten werken…
  • Elektromechanische projecten: je realiseert aan de hand van elektrische schema’s tal van elektrische schakelingen, hierbij houd je rekening met de juiste installatietechnieken en leer je hoe bijvoorbeeld een aardingssysteem in elkaar zit. Je gaat aan de slag met programmeerbare sturingen waarin je echte programmeertaal leert en zo verschillende systemen kan aansturen. Je ontdekt wat elektropneumatica is. Hierbij leer je industriële processen automatiseren. Je gaat aan de slag met verschillende (de)montage-technieken zoals bijvoorbeeld verbindingstechnieken (solderen, lijmen, persverbinding, losneembare verbindingen,…) en gaat aan de slag met tal van overbrengingsmechanismen.

Er gaat veel aandacht naar projectmatig werken binnen een STEM-context. Hierbij ga je aan de slag met onderzoeks- en ontwerptechnieken. Zo leer je werken en denken als een technicus.

Omdat wiskunde ook een belangrijke basis vormt in deze studierichting kiezen we ervoor om 1 lesuur differentiatie wiskunde aan het lessenpakket toe te voegen. Zo zetten we in op jouw noden en kan je zowel gaan remediëren of al wat meer verdiepend aan de slag gaan voor wiskunde.

Toekomstmogelijkheden?

Wat na de tweede graad?

Na deze tweede oriënterende graad, beslis je in welk studiegebied je verdere interesses liggen. Je moet een keuze gaan maken tussen de studierichtingen die in de derde graad zullen worden aangeboden. Voor onze school zijn dat de volgende studierichtingen: Elektrotechnieken, Industriële ICT en Koel- en warmtetechnieken.

Wat na de derde graad?

De studierichting die je in de derde graad kiest bepaalt het domein waarin je als professionele bachelor of als technicus aan de slag gaat.

Je kiest zelf of je nog gaat verder studeren of dat je direct aan de slag gaat op de werkvloer.

Warm, innovatief, kwaliteitsvol
Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt
Winterstraat 12
3740 Bilzen
© 2024 Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt - Alle rechten voorbehouden
website door Webmatic