Technologische wetenschappen

3de
jaar
4de
jaar
Algemene vorming
Aardrijkskunde
1
1
Biologie
1
0
Engels
2
2
Frans
3
3
Geschiedenis
1
1
Godsdienst
2
2
ICT
1
1
LO
2
2
M'ij (blik op mijn wereld)
1
1
Nederlands
4
4
Wiskunde
5
5
Specifieke vorming
Technologische wetenschappen
9
10
- Chemie
- Fysica elektriciteit
- Fysica mechanica
- TW-project
Doorstroomfinaliteit

Iets voor jou?

Heb je talent voor technologie, techniek, wiskunde en wetenschappen?
Ben je gedreven om technisch-wetenschappelijke uitdagingen aan te gaan en de theorie toe te passen in een wereld van technische engineering? Wil je een goede en brede vorming binnen een technische leeromgeving?
Dan is de studierichting Technologische Wetenschappen een goede keuze voor jou en een goede voorbereiding op hoger onderwijs.

Wat leer je?

Er wordt aandacht besteed aan:

 • Mechanica: je gaat theoretisch aan de slag met begrippen zoals de Wetten van Newton (kracht, snelheid, actie en reactie…) en met bewegingsleer (rechtlijnige en veranderlijke beweging, afstand en tijd, ogenblikkelijke en gemiddelde snelheid…).
 • Elektriciteit: je verdiept je in de wereld van elektrische en elektronische schakelingen. Termen als elektrostatica, elektromagnetisme en inductie, gelijkstroomkringen, arbeid, vermogen en rendement hebben voor jou na deze studierichting geen geheimen meer.
 • Engineering: je gaat hier projectmatig te werk, waarbij je de theoretische kennis gaat toepassen. Hierbij ga je op ontdekking in een wereld van vernieuwende technologieën en word je sterker in een aantal technische vaardigheden zoals: meten, 3D-printen, lasercutten, tekening lezen, programmeren …
 • Chemie: je bestudeert stoffen die je in het dagelijks leven tegenkomt. Wat is het verschil tussen een zuivere stof en een mengsel? Hoe zijn atomen en moleculen opgebouwd? Hoe worden nieuwe stoffen gevormd bij chemische reacties? In het derde jaar onderzoek je al deze fenomenen aan de hand van de wetenschappelijke methode tijdens de lessen chemie.
 • ICT-toepassingen: in zowat elk vak, maar zeker ook in de richtingspecifieke vakken gebruik je verschillende ICT-toepassingen, computerprogramma’s die je nodig hebt om projecten tot een goed einde te kunnen brengen.

Toekomstmogelijkheden?

Wat na de tweede graad?

Je hebt een stevige basis om verder te gaan in de studierichting Technologische wetenschappen en engineering in de derde graad.

Wat na de derde graad?

Ben je afgestudeerd in deze studierichting, dan ben je goed voorbereid op verdere studies als academische of professionele bachelor. Uiteraard ligt je vooropleiding aan de basis van je studiekeuze in het hoger onderwijs.

Enkele mogelijkheden zijn:

 • Academische bachelor Industriële wetenschappen
 • Academische bachelor Productontwikkeling
 • Academische bachelor Wetenschappen
 • Academische bachelor Informatica en computerwetenschappen
 • Professionele bachelor Elektronica-ICT, industrieel productontwerpen
 • Professionele bachelor Onderwijs
Warm, innovatief, kwaliteitsvol
Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt
Winterstraat 12
3740 Bilzen
© 2024 Scholengemeenschap Sint-Jozef Bilzen-Hoeselt - Alle rechten voorbehouden
website door Webmatic